Хакатон за София – за данните и града

липсва

Знанието за състоянието на околната среда, трафика и финансите или за възприятията на хората за качеството на живот в града е много важно, за да направим реалистични прогнози и да изведем амбиции за дългосрочното развитие на София, които да стъпват на факти. Визия за София е инициатива на Столична община за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитието на града чрез събиране и анализ на данни за състоянието на София и включване на възможно най-много от заинтересованите страни в информиран диалог. В тази стъпка на инициативата работим по изследвания, събиране и анализ на наличните данни, които до момента включват над 3 000 източника на информация.

Като важна част от допълването, обработването и визуализирането на събраните до момента данни за София, организираме Хакатон за София. Събитието е отворено за всички тех експерти и ентусиасти, които се интересуват от подобряването на качеството на живот чрез технологии и искат да се включат в стратегическото планиране на града. Хакатонът ще се проведе от 30 ноември до 2 декември (от 18 ч. в петък до 18 ч. в неделя) в JA Startup Hambar в София Тех Парк.

През този уикенд ще търсим технологични решения за анализ или визуализиране на данни, създаване или оптимизиране на процеси и умно управление в работата по създаването на Визия за София. В зависимост от личните си и професионални интереси, можете да се включите в екип, който да потърси иновативни решения на важни задачи, като например:

/ анализ на възможностите за личностно развитие през свободното време;
/ корелация на данни за трафика в София от различни източници;
/ анализ на елементите на градския дизайн, базиран на квартали или цветове;
/ анализ и визуализация на данни за туризма чрез оценка на мнения на туристи онлайн;
/ визуализация на културното предлагане;
/ определяне на местоположението на уличните дървета;
/ алгоритъм за изчисляване на обезщетение за собственост;
и други.

Трите отбора, разработили и представили най-добро технологично решение по време на хакатона, ще бъдат отличени с парични награди - 2000 лв. за първо, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място. Победителите ще бъдат избрани от жури в състав: Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, Серги Сергиев, основател на Data Science Society, Николай Костов, преподавател в Software University, Светослав Димов, CEO на DEV.BG, Божо Божанов, софтуерен инжинер и експерт по електронно управление, Елица Панайотова, координатор на инициативата Зелена София, Владимир Данаилов от Sofia Investment Agency, Вероника Манова, експерт към Столичен общински съвет, Любо Георгиев, ръководител на екипа на Визия за София.

По време на хакатона, участниците ще могат да черпят от опита и на ментори с опит в технологиите или различните аспекти на градското планиране. Потвърдили участие са Радослав Георгиев от HackSoft, Стоян Митов от Гражданите, Васил Люнчев от Homeheed, Деян Спасов от Оцениме.бг, Боян Бонев от Gaida.ai, Димитър Симов от UX Sofia / UX Events by Lucrat, Божана Иванова от Resonator, eксперти и координатори от екип Визия и други.

Освен институционалните партньори и организации, предоставили данни за анализ по време на събитието, своята подкрепа за провеждането на Хакатон за София oсигуриха foodpanda и Витошко лале, които ще се погрижат за кетъринга и крафт напитките. Спонсор на събитието е българската софтуерна компания Astea Solutions, която ще осигури специалната втора награда.

Програма на събитието по часове:

30 ноември (петък)
18:00 - 18:30 - Регистрация и нетуъркинг
18:30 - 18:40 - Представяне на Визия за София
18:40 - 19:40 - Представяне на задания, ментори, жури, правила и програма
19:40 - 20:15 - Сформиране на екипи
20:15 - 21:15 - Вечеря
21:15 - Старт на работа по отбори

1 декември (събота)
10:00 - Закуска
10:00 - 13:00 - Менторски сесии
13:00 - 14:00 - Обяд
14:00 - 19:00 - Работа по отбори
19:00 - 20:00 - Вечеря

2 декември (неделя)
10:00 - Закуска
10:00 - 13:00 - Работа по отбори
13:00 - 14:00 - Обяд
14:00 - 15:00 - Финализиране на проекти и презентации
15:00 - 17:00 - Презентации на проектите
17:00 - 18:00 - Журиране и награждаване

Участието в хакатона е безплатно. Необходима е предварителна регистрация на линка:
https://mailchi.mp/8e733928a06a/hakatonzasofia